Як їсти фрукти і ягоди
13 черв. 2019 р.
Як їсти фрукти і ягоди без шкоди для здоров’я: головні правила
Літо – це пора достатньої кількості і різноманітності всіляких фруктів і ягід.
Всі намагаються встигнути спробувати все і з’їсти якомога більше, щоб наситити вітамінами організм.
Всі корисні речовини у фруктах містяться в биодоступній формі, тобто вони засвоюються набагато простіше.
Але швидкість реакції нашого шлунку на деякі з них може погано позначитися на травленні.
Якщо є фрукти після основних прийомів їжі або змішувати з деякими продуктами, то можна зіткнутися зі здуттям живота.
Правила прийому фруктів:
- їсти фрукти найкраще зранку після пари склянок води;
- в першій половині дня вживати плоди можна за півгодини до їди або ж через дві-три години після;
- від великої кількості фруктів користі не буде - кишечник збунтує;
- не можна їсти фрукти на десерт;
- вечір – вільний від фруктів час.
Дотримуючись правил – врятуєте себе від бродіння в шлунку або підвищення кислотності.
Максимально корисний фрукт
- Груші в світі фруктів – лідери за кількістю харчових волокон. Один такий плід нормальних розмірів може забезпечити людину денною дозою харчових волокон, необхідних для підтримки мікрофлори кишечника. Груші – потужне джерело пектину і флованола, вони захищають організм від діабету.
- Яблука, особливо червоні, також містять флованол. Ці полімери задіють ферменти, які допомагають виводити цукор з організму.
- Полуниця і лохина містять антоціани – потужні антиоксиданти, натуральні протизапальні засоби. Вони допомагають уникнути розвиток раку і серцевих захворювань. Полуниця перешкоджає стрибків рівня цукру, які зазвичай трапляються після вживання великої кількості вуглеводів.
- Банани дуже калорійні фрукти, саме в них міститься більша кількість вітаміну B6, а він допомагає боротися з втомою, депресією, стресом і безсонням. Ще в них багато калію і магнію, які зміцнюють кістки.
- У грейпфруті, крім великої кількості вітаміну C, містяться лімоноіди – речовини, що знижують рівень холестерину в крові. Також в ньому є лікопін, що захищає від раку. А ще всі цитрусові відмінно втамовують спрагу.
Які фрукти потрібно їсти обережно:
- Мандарини і апельсини, вживаються у великій кількості, можуть викликати алергічні реакції.
- Вирушаючи у відпустку в екзотичні країни, варто пам’ятати – твій шлунок не звик перетравлювати багато «заморські» фрукти, їж їх з великою обережністю.
Складаючи фруктове меню, пам’ятай: яблука, груші і кавуни точно не зможуть нашкодити організму здорової людини. В цілому все фрукти і ягоди варто їсти помірно, тільки тоді від них буде користь.
Як радять експерти, для хорошого зору необхідні продукти, багаті вітамінами А і С. Адже вітамін А є складовою частиною пігменту сітківки ока. Він потрібен при будь-яких порушеннях зору. В свою чергу, вітамін С захищає судини, які забезпечують кровопостачання сітківки ока.
Вживання цих простих продуктів допоможе підтримувати свій зір в нормі і не мати проблем.