Статистика сайту

13 черв. 2019 р.

Як їсти фрукти і ягоди без шкоди для здоров’я: головні правила

Літо – це пора достатньої кількості і різноманітності всіляких фруктів і ягід.

Всі намагаються встигнути спробувати все і з’їсти якомога більше, щоб наситити вітамінами організм.

Всі корисні речовини у фруктах містяться в биодоступній формі, тобто вони засвоюються набагато простіше.

Але швидкість реакції нашого шлунку на деякі з них може погано позначитися на травленні.

Якщо є фрукти після основних прийомів їжі або змішувати з деякими продуктами, то можна зіткнутися зі здуттям живота.

Правила прийому фруктів:

  • їсти фрукти найкраще зранку після пари склянок води;
  • в першій половині дня вживати плоди можна за півгодини до їди або ж через дві-три години після;
  • від великої кількості фруктів користі не буде -  кишечник збунтує;
  • не можна їсти фрукти на десерт;
  • вечір – вільний від фруктів час.

Дотримуючись правил –  врятуєте себе від бродіння в шлунку або підвищення кислотності.

Максимально корисний фрукт

  • Груші в світі фруктів – лідери за кількістю харчових волокон. Один такий плід нормальних розмірів може забезпечити людину денною дозою харчових волокон, необхідних для підтримки мікрофлори кишечника. Груші – потужне джерело пектину і флованола, вони захищають організм від діабету.
  • Яблука, особливо червоні, також містять флованол. Ці полімери задіють ферменти, які допомагають виводити цукор з організму.
  • Полуниця і лохина містять антоціани – потужні антиоксиданти, натуральні протизапальні засоби. Вони допомагають уникнути розвиток раку і серцевих захворювань. Полуниця перешкоджає стрибків рівня цукру, які зазвичай трапляються після вживання великої кількості вуглеводів.
  • Банани дуже калорійні фрукти, саме в них міститься більша кількість вітаміну B6, а він допомагає боротися з втомою, депресією, стресом і безсонням. Ще в них багато калію і магнію, які зміцнюють кістки.
  • У грейпфруті, крім великої кількості вітаміну C, містяться лімоноіди – речовини, що знижують рівень холестерину в крові. Також в ньому є лікопін, що захищає від раку. А ще всі цитрусові відмінно втамовують спрагу.

 

Які фрукти потрібно їсти обережно:

  • Мандарини і апельсини, вживаються у великій кількості, можуть викликати алергічні реакції.
  • Вирушаючи у відпустку в екзотичні країни, варто пам’ятати – твій шлунок не звик перетравлювати багато «заморські» фрукти, їж їх з великою обережністю.

Складаючи фруктове меню, пам’ятай: яблука, груші і кавуни точно не зможуть нашкодити організму здорової людини. В цілому все фрукти і ягоди варто їсти помірно, тільки тоді від них буде користь.

Як радять експерти, для хорошого зору необхідні продукти, багаті вітамінами А і С. Адже вітамін А є складовою частиною пігменту сітківки ока. Він потрібен при будь-яких порушеннях зору. В свою чергу, вітамін С захищає судини, які забезпечують кровопостачання сітківки ока.

Вживання цих простих продуктів допоможе підтримувати свій зір в нормі і не мати проблем.