Свято – це не їжа. А їжа це не свято.
Особливо, для дитини, особливо, для маленької. У святкові дні: день народження, Новий рік та інші великі релігійні свята зазвичай вистачає інших вражень: святкові забави, подарунки, гості.
До трьох років педіатри взагалі не рекомендують порушувати звичний режим харчування, після трьох до цього питання варто підходити з великою обережністю. Свято не той час, щоб вводити нові продукти, до того ж більшість наших «улюблених» страв перебувають у немилості у дієтологів: всі салати з майонезом, солоне, гостре, смажене, всі продукти, що містять барвники та консерванти (ковбаса, шинка, крабові палички, гриби, газована вода), – все це дітям до семи років їсти категорично не рекомендується. З традиційного меню можна трохи спробувати солоної риби, ікри чи в’яленого м’яса. Чому шкідливо? Оселедець під шубою – дітям не рекомендуються салати і страви, що складаються більш ніж з 3-х видів продуктів, до того ж дієтологи ні в якому вигляді не визнають майонез. (Під цю же заборону потрапляє «Олів’є», «Мімоза», «Буряк з часником» та інші шедеври домашньої кулінарії). Торти – дріжджове тісто і кондитерський жир (крем) – важко перетравлюються і засвоюються, до того ж в трояндочки і пелюсточки нерідко додають різноманітні барвники та загусники.Ікра – всупереч поширеному міфу ікра (навіть чорна) зовсім не така корисна, як прийнято думати. Так в ній, дійсно, є білок, залізо і каротин, але все це куди простіше і корисніше можна отримати іншим шляхом. Ікра ж для дитини дуже солона, і тому – це шкідливий продукт. Так що «трохи» скуштувати можна, а їсти ложками вкрай не рекомендується.
Чим легше, тим краще.
Святковий стіл повинен бути легким і не дуже різноманітним. Вміст жиру в продуктах у середньому не повинен перевищувати 10-20% (таким чином, виключається свинина, баранина, жирні сорти риби, «елітні» сири). Не варто так само зловживати «бадьорими» продуктами такими, як чай, шоколад і ні в якому разі не потрібно пропонувати дитині алкоголь. Після величезної кількості вражень дитині і так буває нелегко заснути, не варто цей процес ускладнювати ще більше.
А ось продукти, які дітям їсти можна і потрібно (в тому числі і в свято):
• Сир і страви з сиру – у святковому варіанті це може бути гарно прикрашена запіканка, чізкейк, сирний пиріг або просто сир з ягодами і фруктами.
• Омлет – тільки на перший погляд здається зовсім не новорічною стравою. Якщо до яєць додати овочі та зелень, може вийти щось досить цікаве.
• Салати: зі свіжих овочів (помідори, огірки, морква, капуста), заправлені олією. Цікаво прикрасити салати можна за допомогою яєць і помідорів.
• Тушковані овочі – і це зовсім не означає буденне «рагу». Овочі можна запекти в горщику, зробити з них запіканку, або просто гарний різнобарвний гарнір. До речі, взимку дієтологи рекомендують використовувати заморожені овочі, ягоди і фрукти.
• Фрукти – ось їх можна і потрібно їсти. Фрукти гарні, корисні і легкі.
Щоправда, і тут варто дотримуватися заходів безпеки: не варто захоплюватися «екзотикою» (різноманітними манго, папая, маракуйя, особливо, якщо дитина не пробувала їх раніше) і потрібно уважно поставитися до алергійних апельсинів і мандаринів. Зате до наших послуг яблука, банани, груші, ягоди. Фрукти можна запікати з медом та горіхами, можна зробити фруктовий салат з йогуртом.
Звичайне може бути святковим. Не обов’язково проводити години за плитою, готуючи холодець або голубці, займіться прикрасою столу. Святкова скатертина, гарні серветки, скляні келихи … Та й до оформлення страв можна підійти творчо.
Все добре в міру.
Одна з головних небезпек святкового бенкету – переїдання. Навіть якщо всі продукти будуть хороші і корисні, але дитина просто дуже багато з’їсть: ранок після свята може бути важким. Насправді, в більшості випадків діти здатні самі регулювати процес насичення їжею. Головне, що потрібно від дорослих не заважати.
Не потрібно:
• Проводити за столом багато часу. Поїли і пішли грати, спати, дивитися мультики. Трохи пізніше можна окремо попити сік з солодощами.
• Пропонувати занадто багато різних страв: спочатку закуски, потім гаряче, потім солодощі – це занадто багато.
• Умовляти дитину «з’їсти ще шматочок» або спробувати «он той салатик». Нехай їсть стільки, скільки схоче.
Незамінний білок, або їмо м’ясо
М’ясо для малюків-дуже важливий продукт харчування. Адже повноцінні тваринні білки, деякі незамінні амінокислоти дитина може отримати тільки з м’ясом, оскільки їх немає ні в злаках, ні в овочах. Багато в м’ясі й інших важливих поживних елементів, наприклад, солей фосфору, калію, магнію, вітамінів групи В. Багаті м’ясні продукти й на добре засвоюване залізо.
У харчуванні дітей найчастіше використовують яловичину, телятину, нежирну свинину, м’ясо курки та кролика. Можна дати крихітці й нежирну баранину, оленину або м’ясо індички. Вибираючи м’ясо для дитячих страв, треба пам’ятати, що білки м’язової тканини засвоюються значно краще, ніж білки сполучної тканини, з якої складаються сухожилля, плівки, суглобові сумки. Найбільше сполучної тканини в грудній, шийній, черевній частинах і кінцівках. Таке м’ясо абсолютно непридатне для годування дітей раннього віку: його доводиться варити дуже довго, внаслідок чого втрачається багато цінних поживних речовин.
Проте й дуже жирне м’ясо теж не для дитячого раціону. Жири м’яса засвоювати важко, особливо дітям раннього віку. Краще віддати перевагу м’ясу з невеликим вмістом жиру (приблизно 4-9%). Свиняча і яловича вирізки багатші на цінний білок, тоді як, наприклад, грудка містить більше жиру. А з курячим м’ясом навпаки: грудка набагато менш жирна, ніж стегенця.
Мінеральних речовин у м’ясі близько 1 %. Особливо воно багате на калій: у 100 г продукту його міститься до 350 мг. Порівняно багато, особливо в телятині та свинині, вітамінів групи В.
Залізо, що міститься в м’ясі, засвоюється втричі краще, ніж залізо з овочів і фруктів. Особливо багато цього елемента в печінці. Наприклад, у 100 г яловичої печінки міститься близько 7мг заліза, в 100 г свинячої-понад 20 мг.
Батьки часто запитують, чи можна давати дітям ковбасу. Справа в тому, що ковбасні вироби, особливо виготовлені зі свинини, містять дуже багато жиру. Такі продукти дітям можна вживати тільки після 2-3 років. Для повсякденної їжі підходять варені ковбаси з мінімальним вмістом жиру (яловича, дієтична, домашня) або сосиски та сардельки з яловичини. Проте при цьому намагайтеся не перевищувати норм жиру, рекомендованих для дитячого раціону.